jueves, 21 de julio de 2011

Les III Reflexions Crítiques tanquen la segona jornada amb debats sobre la responsabilitat social i la capitalitat de la cultura

Demà tindran lloc les sessions ‘Cultura digital’, ‘Comunicació i cultura’, ‘Impactes de la nova ciència en la cultura contemporània’ i ‘Estratègies de finançament’

Les III Jornades de Reflexions Crítiques. Canvis de paradigma: reptes i oportunitats de la Cultura han traspassat aquesta tarda el seu equador amb les taules ‘Capitalitats i territori’ i ‘Responsabilitats socials de la cultura’, en les quals s’ha reflexionat sobre les capitalitats culturals i la seva distribució, i sobre les responsabilitats socials que té la cultura.

La taula ‘Capitalitats i territori’ ha comptat amb la participació d’Àlex Rigola, Josep Lluís Mateo, Bienve Moya, Joan Nogué i Manuel Cuyàs, que ha actuat com a relator. Nogué ha defensat que el territori “és molt més que una simple mercaderia” i ha apuntat que és un “bé escàs, que té una funció cultural, i el seu propi discurs”. Ha ressaltat que Catalunya és un país “ben jerarquitzat pel que fa la seva xarxa urbana” . També en referència al territori Moya ha lamentat que el públic català pateix macrocefàlia “perquè considera que només existeix allò que es fa a la ciutat” i Mateo ha afirmat que el paisatge “és una construcció cultural i humana”.

En l’àmbit de les arts escèniques Rigola ha fet la proposta següent: “Seria molt bo que tots els espais escènics del territori apadrinessin una companyia, un artista i una escola”.

A la taula ‘Responsabilitats socials de la cultura’ hi han participat Xavier Bru de Sala, Salvador Cardús, Agustí Colomines, Salvador Giner, Josep Ramoneda, i Ramon Colom com a relator. El debat s’ha centrat, entre altres temes, en la relació entre educació i cultura. En aquest sentit Ramoneda ha afirmat que la cultura catalana és de “demanda dèbil”, i que “amb un nivell educatiu més alt, creixeria la demanda”. Bru de Sala, d’altra banda, ha ressaltat la importància d’apujar el nivell de la cultura: “Quan van triomfar la Renaixença i el Modernisme el nivell educatiu era baix, i va pujar amb aquests moviments”, ha declarat

Pel que fa les polítiques culturals, Cardús ha afirmat que en l’àmbit de la cultura “s’ha de fer, fer fer, i deixar fer” i ha defensat la idea que la política cultural “o és dirigista o no és política cultural” . Colomines ha criticat que Catalunya s’hagi “instal·lat en una cultura de la subvenció que és nefasta”.

Els ponents també han fet reflexions genèriques sobre la cultura. En aquest sentit  Ramoneda ha afirmat que “és una manera de parlar, de desitjar i de treballar”, mentre que Giner ha reivindicat la idea de cultura com a “conflicte i tragèdia”. “Si perd dramatisme, perd interès”, ha sentenciat.

Podeu consultar les sessions ja celebrades a través del web del Departament de Cultura http://cultura.gencat.cat/reflexionscritiques i a través l’etiqueta de twitter #reflexiocultura.

Demà se celebren les sessions ‘Cultura digital’, ‘Comunicació i cultura’, ‘Impactes de la nova ciència en la cultura contemporània’ i ‘Estratègies de finançament’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Bankia i la Fundació Iluro donen suport a 11 projectes socials a la comarca del Maresme amb 30.000 euros

Bankia i la Fundació Iluro posen en marxa per tercer any consecutiu la convocatòria d’ajuts Acció Social 2019, dotada amb 30.000 euros, pe...