domingo, 6 de enero de 2019

La màgia dels Reis Mags a la capital, per dins i per fora

NOTÌCIES DE MADRID - CULTURA

La Cavalcada dels Reis Mags de la capital va començar per als seus ajudants molt abans de les 18.30. Des de primera hora d'aquest dissabte, reunits al pati de Nous Ministeris, els artistes i voluntaris que van acompanyar les carrosses vestien les seves millors gales. Almudena Rodríguez, figurinista i encarregada del vestuari que va realitzar la sastreria Cornejo, els havia promès als seus Majestats per a aquest any una desfilada "molt colorit i alegre per celebrar l'alegria del món de les arts i la cultura". . [Fotogaleria: la Cavalcada de Madrid]

La cavalcada per fora

Amb aquestes ganes de donar color, després de la Cavalleria de la Policia Municipal, inaugurava la comitiva L'Estrella del Nadal, una carrossa de 12 metres de llarg amb canons de confeti que dibuixava en l'aire esteles d'estrelles metal·litzades. Després, els bombers i el gegant Mo, una escultura de vímet dissenyada per l'artista francès Benoit Mousseroin i decorada durant el Nadal pels ciutadans. La participació ciutadana també es va plasmar en les tres carrosses reials, renovades cada tres anys, i que en aquesta ocasió han estat adornades amb les cartes que els Reis Mags van rebre a Madrid.

La gran comitiva, composta per centenars de persones i 11 carrosses inspirades en el poder transformador de les arts, va avançar a poc a poc pel passeig de la Castellana. Només hi va haver pluja de dolços, però no es recordava una cavalcada tan freda des de feia molt de temps. No li va importar als nens que havien aguantat de epie diverses hores. "Si us plau, no us oblideu de les meves regals", cridava Clara als Reis Mags, mentre la seva mare, Elena, apuntava: "El fred es suporta per veure'ls la cara d'il·lusió".

Van desfilar les noves carrosses dels Reis Mags. La d'Melchor era groga, rosa la de Gaspar i la de Baltasar, blau. De totes elles penjaven cartes amb desitjos per a aquest 2019. Mateu i Hugo només desitjaven que Gaspar i Baltasar, els seus preferits, els portessin el demanat. Somreien portant una pancarta en què es llegia: "M'he portat molt bé". Impossible trobar a algun que ahir digués el contrari.

Set companyies d'arts escèniques d'Espanya, França, Regne Unit i Països Baixos van desplegar els seus millors espectacles. Els van acompanyar músics, titelles, acròbates -molt celebrada la que tancava la desfilada volant des d'una estructura de globus blancs, que de vegades baixava fins apropar les seves mans a les del públic- i carrosses d'entitats patrocinades. Com és tradicional, van desfilar efectius de la Policia Municipal i Nacional, la Guàrdia Civil, el Samur, els bombers de la capital, l'EMT i els serveis de neteja, corejats pel públic al seu pas pel recorregut. "Visquen els escombriaires i escombriaires", es va sentir.

A les grades reservades a persones amb diversitat funcional i / o sensorial, Jesús deia estar contentíssim de veure els Reis Mags tan a prop. Entre les novetats d'aquest any, l'Ajuntament va incorporar entre les facilitats unes motxilles vibratòries que permeten a les persones sordes sentir la música.

En Cibeles, sobre l'escenari, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va rebre a ses Majestats en cadira de rodes després de la seva operació de turmell. "Aquesta cavalcada estava molt pensada", va dir Carmena felicitant els tres Reis Mags. "Que hàgiu volgut acompanyar-nos de les arts, de la música, perquè quan es juga sempre es té la capacitat de crear arts, novetat i bellesa". Després del discurs de l'alcaldessa, Melcior va prendre la paraula dirigint-se als nens i nenes: "A la vostra creativitat està l'esperança de futur". Carmena ha recordat en les seves xarxes socials que si els Reis Mags s'obliden de passar per la casa d'algun nen madrileny, els seus pares poden trucar a reclamar al telèfon de l'Ajuntament 010 per passar a recollir-los.

La cavalcada per dins

"Entre artistes i voluntaris hi ha més de 2.000 persones. És gairebé com una superproducció", explicava abans del començament de la cavalcada Ana Sanabria, que per tercer any participa en l'equip de direcció artista. "És un espectacle de gran format, hi ha coses que llueixen més per televisió i altres, en persona", afegia.

Així ho van veure unes 30.000 persones, des de sant Joan de la Creu a Cibeles, segons càlculs de l'organització. L'espera de diverses hores dels que van voler aconseguir primera fila almenys no va estar passada per aigua, com l'any passat. Es van assegurar les millors vistes però també els va tocar aquest esport de risc que és caçar caramels i en el qual hi hauria gent que ja podria participar en uns Jocs Olímpics de l'especialitat: des de les carrosses es van albirar escombres per assolir aquests caramels que queden en terra de ningú. També van tornar a veure paraigua invertits, a manera de xarxa, moltes bosses obertes sota els somriures dels nens. Qui podia i va carregar amb escales, treia el cap diverses files més enrere, guardant equilibri com podien si els tocava esquivar projectils de caramels.

Crear il·lusió porta el seu temps i també necessita de voluntaris ben abrigats: el truc.





-

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Bankia i la Fundació Iluro donen suport a 11 projectes socials a la comarca del Maresme amb 30.000 euros

Bankia i la Fundació Iluro posen en marxa per tercer any consecutiu la convocatòria d’ajuts Acció Social 2019, dotada amb 30.000 euros, pe...