jueves, 21 de julio de 2011

El Parlament aprova els Pressupostos del 2011

La cambra també ha donat llum verda a la Llei de mesures fiscals i financeres

El Parlament ha aprovat avui la llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011 i la llei de mesures fiscals i financeres, coneguda com a llei d’acompanyament. Totes dues iniciatives legislatives han rebut els vots a favor dels diputats de CiU i l’abstenció dels del PP. Les dues normes s’han aprovat avui després de la pròrroga pressupostària motivada per la convocatòria electoral del novembre de l’any passat que va portar un relleu al govern.

El Pressupost consolidat del sector públic per a aquest 2011 és de 39.354 milions d’euros. Els comptes d’aquest any estan marcats per l’austeritat, la priorització de la despesa social, la credibilitat i la coresponsabilitat. Les finances de la Generalitat requereixen un exercici rigorós d’ajust de la despesa pública no financera a càrrec de recursos generals d’un 10% que equival a 2.680 milions d’euros. Es tracta d’uns comptes austers que responen a la caiguda dels ingressos que a l’any 2010 es van situar al nivell del 2006 i la despesa no financera que ha crescut un 60% entre el 2004 i el 2010. Aquesta situació ha provocat un augment del dèficit que al 2010 va ser de 7.606 milions d’euros, el 3’86% del PIB. Els comptes inclouen un control sever de les despeses i una contenció del creixement del deute de la Generalitat i del seu sector públic associat durant aquest any. Tot i aquests esforços, els Pressupostos d’aquest any preveuen que l’Administració de la Generalitat generarà un dèficit de 5.408’4 milions d’euros, un 2’66% del PIB. Una xifra que podria ser inferior si el govern espanyol complís amb el nou model de finançament i fes efectiva una bestreta en concepte del fons de competitivitat. Si això arribés, es podria assolir el dèficit de l’1,3% del PIB català.

Una altra de les prioritats d’aquests comptes és la despesa social. Els Pressupostos d’aquest any augmenten el percentatge de recursos destinats als departaments de Salut, Ensenyament i Benestar Social i Família que representen el 70% de la despesa distribuïda entre els diferents departaments. L’any passat va ser del 67%. Els pressupostos preveuen per a aquest 2011 un descens del 3’4% dels ingressos no financers de la Generalitat. El govern ha fet una previsió prudent i realista per aconseguir un dels objectius bàsics de l’executiu que és guanyar credibilitat per inspirar confiança davant els ciutadans de Catalunya, els mercats i les institucions internacionals.

Els comptes inclouen actuacions per aconseguir reactivar l’economia facilitant l’accés al crèdit de les pimes. Per això, el govern ha previst destinar 2.200 milions d’euros a la creació de noves línies de crèdit i finançament destinades a les petites i mitjanes empreses amb activitat a Catalunya.

Pel que fa a la Llei de mesures fiscals i financeres, coneguda també com a llei d’acompanyament, recull un augment del cànon de l’aigua per fer front a l’elevat deute que acumula l’Agència Catalana de l’Aigua. El text també fixa les bases per reorganitzar i modernitzar l’Institut Català de Finances (ICF) i simplificar així els tràmits administratius pels empresaris o autònoms que sol·licitin els seus productes. Amb aquesta nova llei, l’Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) s’integra a l’ICF per convertir-se en una àrea especialitzada dins aquest organisme de crèdit. Finalment, la llei introdueix modificacions per facilitar la implantació de l’etiqueta ecològica que identifica productes i serveis que compleixen uns criteris ambientals estrictes. El text que avui s’aprova elimina la quota anual d’aquesta etiqueta i només es manté la de sol·licitud.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Bankia i la Fundació Iluro donen suport a 11 projectes socials a la comarca del Maresme amb 30.000 euros

Bankia i la Fundació Iluro posen en marxa per tercer any consecutiu la convocatòria d’ajuts Acció Social 2019, dotada amb 30.000 euros, pe...